Smak...,  Syropy

Syrop z Mniszka

Słoneczne dni sprzyjają zbieraniu pięknie rozłożonych kwiatów msznika lekarskiego.

Syrop, którego wykonanie jest banalnie proste przyda nam się jesienią, kiedy pojawia się chrypki i kaszelki.

Na codzień można nim również zastąpić syrop klonowy np do naleśników lub gofrów jego miodowy smaczek skusi każdego!

SYROP Z MNISZKA LEKARSKIEGO przepis :

1 litrowy garnuszek wypełniony kwiatami (obecność łodyg doda goryczy, im mniej zieleni tym delikatniejszy będzie smak)

1 litr wody

1 kilogram cukru

Sok z 2 cytryn

Gałązki tymianku(opcjonalnie- dla lepszego efektu odkrztuśnego)

Zebrane w słońcu kwiaty rozkładamy na płasko na około 2 godzinki.

Po upływie tego czasu wszystkie robaczki powinny już opuścić kwiaty, możemy wiec zalać je woda i gotować około 20 minut.

Zestawione z ognia w chłodnym miejscu muszą poczekać 24 godziny aby nasz syrop nabrał na sile.

Następnym krokiem jest ponowne przegotowanie wywaru i odciśnięcie kwiatów przez gazę lub tetrowa pieluszkę.

Wtedy też, już do klarownego roztworu dodajemy tymianek, cukier oraz sok z cytryny i gotujemy w zależności od tego jaki efekt planujemy uzyskać.

1-2 godzinki da nam syrop płynny a powyżej 2 godzin zacznie się konsystencja podobna do miodu.

Tak przygotowany przelewamy do słoiczków, nie trzeba pasteryzować gdyż wysoka zawartość cukru pozwoli utrzymać syrop do 12 miesięcy. Smacznego i na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *