
Syrop z Mniszka
Słoneczne dni sprzyjają zbieraniu pięknie rozłożonych kwiatów msznika lekarskiego.
Syrop, którego wykonanie jest banalnie proste przyda nam się jesienią, kiedy pojawia się chrypki i kaszelki.
Na codzień można nim również zastąpić syrop klonowy np do naleśników lub gofrów jego miodowy smaczek skusi każdego!
SYROP Z MNISZKA LEKARSKIEGO przepis :
1 litrowy garnuszek wypełniony kwiatami (obecność łodyg doda goryczy, im mniej zieleni tym delikatniejszy będzie smak)
1 litr wody
1 kilogram cukru
Sok z 2 cytryn
Gałązki tymianku(opcjonalnie- dla lepszego efektu odkrztuśnego)
Zebrane w słońcu kwiaty rozkładamy na płasko na około 2 godzinki.
Po upływie tego czasu wszystkie robaczki powinny już opuścić kwiaty, możemy wiec zalać je woda i gotować około 20 minut.
Zestawione z ognia w chłodnym miejscu muszą poczekać 24 godziny aby nasz syrop nabrał na sile.
Następnym krokiem jest ponowne przegotowanie wywaru i odciśnięcie kwiatów przez gazę lub tetrowa pieluszkę.
Wtedy też, już do klarownego roztworu dodajemy tymianek, cukier oraz sok z cytryny i gotujemy w zależności od tego jaki efekt planujemy uzyskać.
1-2 godzinki da nam syrop płynny a powyżej 2 godzin zacznie się konsystencja podobna do miodu.
Tak przygotowany przelewamy do słoiczków, nie trzeba pasteryzować gdyż wysoka zawartość cukru pozwoli utrzymać syrop do 12 miesięcy. Smacznego i na zdrowie!


