Smak...

Pstrągi z Borów Tucholskich

Ogromne obszary czystych sosnowych lasów, z dala od gęstej zabudowy i dużego przemysłu sprawiają, że płynące przez Bory Tucholskie rzeki charakteryzują się niesamowitą czystością.

Do tego piaszczyste gleby borów sosnowych działają jak filtr. Dzięki temu woda opadowa która spływa do rzek jest naturalnie „uzdatniana”.

Krystaliczne wody największych w regionie, rzek Wdy i Brdy skrywają swój mało znany skarb o niesamowitych walorach smakowych. Pstrągi i inne ryby pływające w takich warunkach pozbawione są nieprzyjemnego mulistego posmaku oraz charakteryzują się bardzo delikatnym, wykwintnym mięsem.

O pstrągach z Borów Tucholskich bardzo dobrze wypowiadał się m.in. sam Robert Makłowicz

Jeśli nie jesteśmy zapalonymi wędkarzami lub nie mamy tyle czasu i możliwości aby samemu upolować sobie odrobinę luksusu, zawsze możemy odwiedzić tutejsze hodowle ryb. Zlokalizowane w dopływach lub bezpośrednim nurcie Wdy i Brdy stają się coraz bardziej popularne z uwagi na jakość oferowanych ryb. Korzystają one z możliwości jakie daje im lokalizacja w tak unikalnych warunkach przyrody.

Najbardziej znane polecane przez nas to:

Hodowla pstrąga zlokalizowana przy Zaporze Mylof posiadająca swoją własną restaurację o nazwie „Aga”


Hodowla pstrąga ukryta głęboko w sercu Borów Tucholskich w maleńkiej osadzie Stara Rzeka o nazwie „Pstrągi u Basi”.

Tutaj możemy nawet samemu złowić sobie obiad!


Obie smażalnie oferują niesamowicie pyszne i świeże ryby, a gwarantują to ustawiające się do nich kolejki głodnych kajakarzy jaki i przejezdnych turystów.

Hodowle pstrągów na terenie Borów Tucholskich rozwijają się coraz szybciej, a same rzeki są regularnie zarybiane. To wszystko czyni, że jest to nowa rozpoznawalna marka naszego regionu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *