
Kruche ciasto jagodowe
Sk艂adniki…
馃尶 Jedna kostka mas艂a prawdziwego
馃尶 Dwa du偶e s艂oiki jag贸d 艣wie偶ych
馃尶 Dwie i p贸艂 szklanki m膮ki krupczatki + dodatkowo p贸艂torej 艂y偶ki na jag贸dki
馃尶 Jedna 艂y偶eczka proszku do pieczenia
馃尶 Trzy czwarte szklanki cukru + nieca艂a szklanka do jag贸dek
馃尶 Cztery 偶贸艂tka
Robimy Sp贸d…
Blaszka prostok膮tna 20×30 cm lub okr膮g艂a o 艣rednicy 24 cm.
Do przygotowanej miski wsypujemy 2 ,5 szklanki m膮ki. Proszek do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, 偶贸艂tka oraz sch艂odzone i pokrojone na kawa艂ki mas艂o.
Zagniatamy wszystko d艂o艅mi.
Ca艂o艣膰 pozostanie lekko sypka ale nie nale偶y si臋 tym martwi膰.
Wyrobione dzielimy na dwie cz臋艣ci.
Jedna wyra藕nie wi臋ksza wykorzystana zostanie jako sp贸d.
Blaszk臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia lub smarujemy mas艂em.
Wyk艂adamy na ni膮 wi臋ksza cze艣膰 ciasta i d艂oni膮 lekko j膮 ugniatamy tak aby szczelnie utworzy艂o podstaw臋.
Teraz czas na jagody…
Op艂ukane i osuszone mieszamy z 1,5 艂y偶ki m膮ki, oraz nieca艂膮 szklank臋 cukru (mo偶na wi臋cej). Tak przygotowane wysypujemy na na ugnieciony wcze艣niej sp贸d ciasta.
Na jagody rozkruszamy pozosta艂膮 cze艣膰 ciasta. Nie ugniatamy- takie drobne fragmenty w smaku przypominaj膮 kruszonk臋.
Wstawiamy do nagrzanego do 180oC piekarnika i pieczemy 35-40 min.
Ciasto jest pyszne, zar贸wno prosto z pieca, zw艂aszcza z lodami, jak i gdy ostygnie z kapk膮 kwa艣nej 艣mietany.
Wyj膮tkowo艣膰 przepisu tkwi w jego sk艂adnikach.
Tak ilo艣膰 jag贸d ubrana w aromat prawdziwego mas艂a zaniesie nas do czas贸w dzieci艅stwa, a krucha forma jest niesamowicie wykwintna.
Idealnym dodatkiem r贸wnie偶, a zarazem sposobem na wykorzystanie bia艂ek s膮 najprostsze bezy. Na kt贸re przepis r贸wnie偶 znajdziecie na tej stronie.


