Ciasta,  Smak...

KASZUBSKIE RUCHANKI

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 40 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Do smażenia polecamy masełko ale można użyć oleju.

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Mleczko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki.

Teraz chwilka cierpliwości, czekamy aż nasz zaczyn ruszy. Stąd właśnie nazwa, ciut zabawna, ale odwołuje się właśnie do poruszenia w naszym zaczynie…

Dodajemy mąkę, jajka i wyrabiamy chwilkę.

W czasie kiedy ciasto nam odpoczywa, rozgrzewamy masło lub olej na patelni. Łyżka nabieramy ciasto, smażymy z obu stron do uzyskania złocistego koloru.

Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku i posypane cukrem pudrem, w towarzystwie przepysznych kaszubskich truskawek 🥞🍓 niezwłocznie jemy!

Smacznego! 😋

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *