
KASZUBSKIE RUCHANKI
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 40 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do smażenia polecamy masełko ale można użyć oleju.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Mleczko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki.
Teraz chwilka cierpliwości, czekamy aż nasz zaczyn ruszy. Stąd właśnie nazwa, ciut zabawna, ale odwołuje się właśnie do poruszenia w naszym zaczynie…
Dodajemy mąkę, jajka i wyrabiamy chwilkę.
W czasie kiedy ciasto nam odpoczywa, rozgrzewamy masło lub olej na patelni. Łyżka nabieramy ciasto, smażymy z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku i posypane cukrem pudrem, w towarzystwie przepysznych kaszubskich truskawek niezwłocznie jemy!
Smacznego!

