Bór...,  rośliny

Jagoda czy borówka?

Jaka jest różnica miedzy borówka, a jagodą?

Słysząc „Idziemy na jagody…” pierwszym skojarzeniem jest czarny owoc rosnący na niskich krzaczkach w runie leśnym.

Słysząc „oscypek z borówkami” odrazu przychodzi nam na myśl regionalny przysmak z dodatkiem słodkiej konfitury z czerwonych owoców runa leśnego.

Mimo, że poniekąd oba określenia są prawdziwe, to warto jednak wiedzieć, jest to daleko idące uproszczenie. Otóż określenie „jagoda” jest nazwą typu owocu, a „borówka” nazwą gatunku rośliny.

Tak naprawdę, w przypadku czarnych w środku jagodzianek jak i ciemno czerwonej konfitury z borówek w obu sytuacjach mówimy przetworach z jagód rosnących na krzaczkach różnych gatunków borówek.

Jakie są gatunki borówek?

Najpopularniejszymi gatunkami borówek są:

🌿 borówka czernica (popularnie „jagoda”)

🌿 borówka brusznica (popularnie „borówka”)

Mimo że jest jeszcze wiele różnych gatunków borówek (np. amerykańska) to te dwa rodzime gatunki są najbardziej rozpowszechnione w polskiej kuchni.

Dzięki swoim niesamowitym właściwościom nadają potrawom charakterystycznego intensywnego koloru, smaku i aromatu.

Dodatkowo ze względu na trud jaki trzeba włożyć w zebranie odpowiedniej ilości owoców są uważane za surowiec luksusowy.

Nazwa „borówka”…

Nazwa borówka prawdopodobnie wzięła się z naturalnego siedliska występowania tej krzewinki.

Borówki naturalnie występują i są charakterystyczne dla borów.

Borówki są roślinami wskaźnikowymi dzięki którym leśnicy i botanicy określają typ siedliska leśnego w danym miejscu.

Jakie są właściwości lecznicze jagód/borówek?

Jagody borówki czernicy vaccinium myrtillus mają ogromny zakres zastosowania w medycynie i kosmetyce.

Przez wiele lat utrzymywano, że owoce czernicy wpływają dobroczynnie na wzrok dlatego stosowano je w celu poprawy widzenia w nocy pilotów w czasie IIWŚ. Badania naukowe potwierdziły tego typu wskazanie.

Dżem z czarnych jagód poprawia ostrość wzroku, zwiększa szybkość dostosowywania się oczu przy nagłej zmianie oświetlenia.

Dodatkowo badania wskazały jeszcze wiele innych zastosowań czarnych jagód. m.in. :

🌿 uszczelniają naczynia krwionośne i poprawiaja przepływ krwi. (nadciśnienie)

🌿 zwiększają przepuszczalność ścian kapilar (diabetycy, cukrzyca)

🌿 hamują powstawanie wrzodów żołądka

🌿 działają przeciwutleniająco/antyoksydacyjnie (spowalniają starzenie się skóry)

🌿 leczą niektóre zaburzenia wzroku

🌿 pomagają przy biegunkach

Przepisy na jagody.

Kruche ciasto jagodowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *