
Jagoda czy borówka?
Jaka jest różnica miedzy borówka, a jagodą?
Słysząc „Idziemy na jagody…” pierwszym skojarzeniem jest czarny owoc rosnący na niskich krzaczkach w runie leśnym.
Słysząc „oscypek z borówkami” odrazu przychodzi nam na myśl regionalny przysmak z dodatkiem słodkiej konfitury z czerwonych owoców runa leśnego.
Mimo, że poniekąd oba określenia są prawdziwe, to warto jednak wiedzieć, jest to daleko idące uproszczenie. Otóż określenie „jagoda” jest nazwą typu owocu, a „borówka” nazwą gatunku rośliny.
Tak naprawdę, w przypadku czarnych w środku jagodzianek jak i ciemno czerwonej konfitury z borówek w obu sytuacjach mówimy przetworach z jagód rosnących na krzaczkach różnych gatunków borówek.
Jakie są gatunki borówek?
Najpopularniejszymi gatunkami borówek są:
🌿 borówka czernica (popularnie „jagoda”)
🌿 borówka brusznica (popularnie „borówka”)
Mimo że jest jeszcze wiele różnych gatunków borówek (np. amerykańska) to te dwa rodzime gatunki są najbardziej rozpowszechnione w polskiej kuchni.
Dzięki swoim niesamowitym właściwościom nadają potrawom charakterystycznego intensywnego koloru, smaku i aromatu.
Dodatkowo ze względu na trud jaki trzeba włożyć w zebranie odpowiedniej ilości owoców są uważane za surowiec luksusowy.
Nazwa „borówka”…
Nazwa borówka prawdopodobnie wzięła się z naturalnego siedliska występowania tej krzewinki.
Borówki naturalnie występują i są charakterystyczne dla borów.
Borówki są roślinami wskaźnikowymi dzięki którym leśnicy i botanicy określają typ siedliska leśnego w danym miejscu.
Jakie są właściwości lecznicze jagód/borówek?
Jagody borówki czernicy vaccinium myrtillus mają ogromny zakres zastosowania w medycynie i kosmetyce.
Przez wiele lat utrzymywano, że owoce czernicy wpływają dobroczynnie na wzrok dlatego stosowano je w celu poprawy widzenia w nocy pilotów w czasie IIWŚ. Badania naukowe potwierdziły tego typu wskazanie.
Dżem z czarnych jagód poprawia ostrość wzroku, zwiększa szybkość dostosowywania się oczu przy nagłej zmianie oświetlenia.
Dodatkowo badania wskazały jeszcze wiele innych zastosowań czarnych jagód. m.in. :
🌿 uszczelniają naczynia krwionośne i poprawiaja przepływ krwi. (nadciśnienie)
🌿 zwiększają przepuszczalność ścian kapilar (diabetycy, cukrzyca)
🌿 hamują powstawanie wrzodów żołądka
🌿 działają przeciwutleniająco/antyoksydacyjnie (spowalniają starzenie się skóry)
🌿 leczą niektóre zaburzenia wzroku
🌿 pomagają przy biegunkach
Przepisy na jagody.

